Let op! Deze track is al geweest

Circular Design Class – Verpakkingen

Class

18 september 2020
9.00 - 17.00 uur

Hoe kun je als verpakkingsontwerper bijdragen aan de circulaire economie? De circulaire economie is een systeem waarin producten langer meegaan en ook verpakkingen slim worden hergebruikt en gerecycled. Dit vraagt om nieuwe ontwerpen én nieuwe businessmodellen.

CIRCO en het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) organiseren een Circular Design Class om verpakkingsontwerpers kennis en nieuwe inzichten te bieden op het gebied van circulair design. Tijdens deze workshop krijg je inzicht in de basics van circular design en circulaire businessmodellen. Daarbij kijken we naar uiteenlopende praktijkvoorbeelden van koplopers. Vervolgens passen we deze inzichten toe op jouw eigen businesscase.

De aanpak van de CIRCO Class is gebaseerd op het onderzoek en het boek Products that Last (Conny Bakker et al., TU Delft) en het boek Products that Flow (Siem Haffmans et al., Partners for Innovation) en de daarin beschreven businessmodellen en ontwerpstrategieën.

Om de nieuwe inzichten uiteindelijk toe te kunnen passen in de praktijk, moet je je als ontwerper opstellen als change agent voor circulair ontwerpen. In het laatste deel van de training leer je daarom hoe je in jouw dagelijkse praktijk circulair ontwerpen op de agenda van je opdrachtgevers of collega’s kunt krijgen.

Programma

Eerst duiken we in het gedachtengoed van de circulaire economie. We analyseren de huidige lineaire waardeketen. Ook onderzoeken we samen hoe je tot een circulaire verpakkingsoplossing kunt komen door de toepassing van circulaire ontwerpprincipes. Daarna gaan we gericht aan de slag met de circulaire businessmodellen en ontwerpstrategieën. De kansen die er liggen verkennen we verder. In een aantal interactieve werkvormen verwerken we alle eerder verzamelde inzichten tot circulaire producten en diensten. Dit wordt uitgewerkt in een roadmap. We sluiten de dag af met een pitch.

Praktische informatie

Voor wie?

Iedereen die in de dagelijkse praktijk bezig is met inkoop of ontwerp van verpakkingen, zoals verpakkingsontwerpers, verpakkingskundigen en verpakkingsconsultants.

Kosten

De kosten voor deelname bedragen €150 excl. btw per deelnemer, inclusief lunch en boek. De werkelijke uitvoeringskosten bedragen €500 excl. btw per deelnemer. Het gereduceerde tarief wordt mogelijk gemaakt door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Trainers

De Class wordt geleid door Siem Haffmans (CIRCO, Partners for Innovation) en Niels van Marle (KIDV).

Locatie

In verband met covid-19 is het op dit moment nog niet duidelijk of de Tracks en Classes na de zomer fysiek, blended of digitaal zullen plaatsvinden. Houd voor het laatste nieuws dit nieuwsbericht in de gaten.