Let op! Deze track is al geweest

Track – Bouw

Track

15 & 29 oktober en 12 november 2020
9.00 - 18.00 uur

Rotterdam wil richting 2040 50.000 nieuwe woningen bouwen, terwijl het doel is om in 2050 volledig circulair te zijn. De uitdaging is groot. Daarom start in oktober 2020 een CIRCO workshopreeks waarin je in drie dagen kennismaakt met de kansen die de circulaire economie voor jouw bedrijf biedt. Hoe kunnen we onderdelen en grondstoffen die uit gebouwen vrijkomen, behouden en hoogwaardig opnieuw inzetten? Welke gezamenlijke proposities kunnen ketenpartijen hiervoor met elkaar ontwikkelen?

Werk je bij een bedrijf dat actief is in of levert aan de bouwsector? Doe dan mee aan de CIRCO Track in BlueCity en ontwikkel, samen met een collega, een nieuw circulair verdienmodel: van ideevorming tot implementatieplan!

Aan de slag met circulaire verdienmodellen

Concrete thema’s die onder meer aan bod komen zijn:

  • Het ontwikkelen van nieuwe technieken en modellen voor het terughalen en verwaarden van secundaire materialen, met businesscase.
  • Marktkansen voor remanufacturing en ontwerp voor demontage, hergebruik en flexibiliteit.
  • Het aanpakken van waardeverlies in samenwerking met ketenpartners.

Programma

De CIRCO Track bestaat uit 3 volle dagen en vindt plaats op 15 oktober, 29 oktober en 12 november, van 09:00 – 18:00.

Dag 1 – Kansen in kaart brengen

Duik dieper in het gedachtegoed van de circulaire economie. Samen met andere bedrijven wordt waardeverlies in de huidige keten in beeld gebracht. Per bedrijf worden de circulaire kansen geïdentificeerd en geselecteerd.

Dag 2 – Uitwerking

We werken de meest kansrijke propositie uit de eerste workshop in detail uit met behulp van circulaire design methoden en businessmodellen. Dit levert een circulaire klantpropositie met een businessmodel, product(re)design en aanvullende diensten.

Dag 3 – Implementatie

Tijdens de laatste workshop word je voorbereid om de stap te maken naar de realisatie. We brengen de veranderingen in beeld die nodig zijn om de propositie te implementeren. Deze toetsen we op haalbaarheid en we werken een implementatieplan uit: wie doet wat, wanneer? We sluiten af met een pitch.

Deze Track wordt georganiseerd in samenwerking met BlueCityMKB Rotterdam, Techniek Nederland, Provincie Zuid-HollandGemeente Rotterdam en Rabobank Rotterdam.

Waarom meedoen?

  • Circulair ondernemen biedt nieuwe businesskansen! Je vergroot je concurrentiekracht en je creëert nieuwe waarden voor je organisatie en je klanten. Bovendien is het een innovatieve herijking van je businessmodel. Is hij toekomstbestendig? Welke nieuwe visies zijn er op dit gebied?
  • CIRCO maakt door samenwerken binnen de keten mogelijk wat voor een individueel bedrijf lastig of onmogelijk is. Door kruisbestuiving en ketensamenwerking worden ideeën slimmer én beter uitvoerbaar.
  • Je krijgt toegang tot concreet bruikbare kennis en tools.
  • Je ontwikkelt plannen die op korte termijn realiseerbaar zijn voor je organisatie of bedrijf, en krijgt zicht op mogelijke systeemveranderingen op de lange termijn.
  • Meedoen aan CIRCO biedt veel kansen om aan te haken bij een breed netwerk en een groeiende community en om contacten op te doen in andere sectoren.
  • Je draagt als bedrijf bij aan de ontwikkeling van een circulaire economie, waarin producten en materialen worden hergebruikt en grondstoffen hun waarde behouden, en waarin het gebruik van zeer zorgwekkende stoffen een halt wordt toegeroepen.
  • De CIRCO Track wordt verzorgd door ervaren CIRCO-trainers.

Praktische informatie

Voor wie?

Deze Track is speciaal bedoeld voor bedrijven, ondernemers en professionals die onderdeel zijn van de bouwsector. Van bouwers, (onder)aannemers, woningcorporaties, slopers, materiaalleveranciers, architecten tot andere ketenpartijen.

Van elk bedrijf doen twee personen mee. Een duo van iemand met productkennis (bijvoorbeeld een productmanager, -ontwikkelaar of -ontwerper) en iemand met een commerciële rol, die de markt, klanten en stakeholders kent.

Samen verken je kansen en zet je concrete eerste stappen in de ontwikkeling van nieuwe producten, diensten en businessmodellen. Zowel de interactie tussen de deelnemende bedrijven als de interactie tussen deze twee disciplines binnen bedrijf voegt veel waarde toe!

We hebben plek voor 10 bedrijven (vol = vol). Voor de helft van de plekken geldt dat er voorrang wordt verleend aan bedrijven die actief zijn binnen Zuid-Holland.

Kosten

De kosten voor deelname zijn €500,- ex BTW per bedrijf (voor twee personen). De reguliere prijs bedraagt €2000,- ex BTW. Het gereduceerde tarief wordt mogelijk gemaakt door het Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat, Provincie Zuid-Holland, Gemeente Rotterdam en Rabobank Rotterdam.

Locatie

In verband met covid-19 is het op dit moment nog niet duidelijk of de Tracks en Classes na de zomer fysiek, blended of digitaal zullen plaatsvinden. Houd voor het laatste nieuws dit nieuwsbericht in de gaten.