Repareerbare pallet – Schoeller Allibert

Case

“Kijken naar recycling en repareerbaarheid levert enorm veel kansen. Dit was een echte eye-opener. Juist door naar repareerbaarheid te kijken kun je heel veel succes boeken.”
Patrick BreukersGlobal Innovation Director, Schoeller Allibert
16. Schoeller Allibert 2

Uitdaging

Houten pallets worden steeds vaker vervangen door kunststof varianten. Kunststof pallets zijn sterk, goed te reinigen en ze hebben een lange levensduur. De kunststof pallets worden hergebruikt binnen een poolsysteem: een pool provider verhuurt pallets aan haar klanten. Schoeller Allibert, producent van kunststof pallets, zag dat de pallets regelmatig beschadigen doordat heftrucks en (elektrische) pompwagens verkeerd worden gebruikt. Pallets zijn nu meestal als één geheel geproduceerd, waardoor schade niet te herstellen is en de hele pallet vervangen moet worden. Dus als de pallet repareerbaar is, kan de levensduur aanzienlijk worden verlengd.

Circulaire ontwerpstrategie

Schoeller Allibert ontwikkelde een gepatenteerde oplossing voor de meest voorkomende schadegevallen. Door het modulaire ontwerp kan de pallet eenvoudig gerepareerd worden. Hierdoor heeft de pallet een levensduur van minimaal tien jaar.

Het werkt als volgt: de skids (sleeplatten) zijn onder het topdek gemonteerd met losneembare pluggen met bajonetsluiting. In de plug zit een (instelbare) ring, die breekt voordat er schade aan de rest van het pallet ontstaat. Klanten kunnen de onderdelen los bestellen en de skids eenvoudig vervangen. In tegenstelling tot traditionele pallets hebben alle skids dezelfde dimensies. Daardoor hoeft de klant minder reserveonderdelen op voorraad te hebben. De pallet is van virgin kunststof gemaakt om de stevigheid ook zonder staalversterking te kunnen bereiken. De skids kunnen van gerecycled materiaal gemaakt worden. Door het ontbreken van staal is de pallet makkelijker en dus goedkoper te recyclen. Daarnaast kan de pallet worden gedemonteerd in kleinere onderdelen, wat het recyclingproces vergemakkelijkt.

> Circulaire ontwerpstrategieën: Duurzaamheid, Standaardisatie, Onderhoud & Reparatie, Demontage & Reassemblage

Circulair businessmodel

De aanschafwaarde van de repareerbare pallet is hoger dan die van een conventionele pallet, maar de total cost of ownership is lager. Naast pallets gaat Schoeller Allibert ook reserveonderdelen aanbieden. Daarnaast biedt het bedrijf een terugkoopgarantie voor de pallets; bij een volgende bestelling strepen ze dan (een deel van) de materiaalprijs uit de kostprijs weg.

> Circulaire businessmodellen: Tussenbatermodel: terugwinnen en Hybride model (reserveonderdelen)

Resultaat & vervolg

Schoeller Allibert heeft de repareerbare pallet in de zomer van 2019 op de markt gebracht. Het vermarkten van de pallets loopt naast losse verkoop vooral via één grote pool provider. Pool providers hechten veel waarde aan reparatie en recycling, omdat de pallets intensief worden gebruikt en er vaak schade ontstaat. Belangrijk voor het product is hoe goed het poolbedrijf de palletpool gesloten houdt. Pallets kunnen bijvoorbeeld gestolen worden, wat bij deze pallets een groter risico is omdat de grondstofprijs hoger ligt.

16. Schoeller Allibert 1