CIRCO workshops tijdens de Week van de Circulaire Economie

Update

Het is bijna zover: maandag 7 februari barst de Week van de Circulaire Economie los. Elk jaar geeft deze week podium aan inspirerende voorbeelden die ervoor zorgen dat je direct (nog meer) aan de slag wil gaan met circulariteit. Ondernemers, universiteiten, hogescholen, overheden en allerlei andere organisaties zetten hun deuren open om andere professionals mee te nemen in de circulaire economie. Ook CIRCO is actief tijdens deze week. Hieronder lees je in welke online sessies je ons onder andere tegenkomt!

week van de circulaire economie 2022 CIRCO

Nationale Conferentie Circulaire Economie
Deelsessie: Aan de slag met Platform Circular Design!

Maandag 7 februari 14.00-15.00

Er is in de afgelopen jaren veel kennis over de Circulaire Economie verzameld en toegepast. Ook op het gebied van circulair design is veel ervaring opgedaan. Het nieuwe Platform Circular Design wil deze kennis en de leerpunten ophalen, verrijken en weer in de praktijk toepassen. Om te inspireren en om de beoogde systeemverandering op meso-niveau te voeden voor bijvoorbeeld beleidsmakers en onderwijsinstellingen.

In deze deelsessie tijdens de Nationale Conferentie Circulaire Economie introduceren we het Platform Circular Design dat binnenkort van start gaat. We illustreren hoe het Platform werkt aan de hand van een actueel thema: langere product verantwoordelijkheid van producenten. 

Welke design vragen zijn relevant om spelers in een keten te laten komen met oplossingen met een lagere footprint? En hoe kan aangemoedigd worden dat ketens deze design vragen oppakken met een UPV-regeling of andere instrumenten? Denk met ons mee tijdens deze deelsessie!

Meer informatie & aanmelden >

 

Textiel: Repareer de klantrelatie!

Maandag 7 februari 16.00-17.00

Reparatie in de winkel levert meer winkelbezoeken op. Dat biedt dus kansen!

In deze livestream zitten MUD Jeans, Tally-Ho, Serendipity Vintage Dreamer en CIRCO Hub Noord-Holland bij elkaar aan tafel. Samen praten ze over de rol van de textielketen in de transitie naar een circulaire economie. En over nieuwe verdienmodellen en het bieden van toegevoegde waarde. Hoe kan het recht op reparatie je als ondernemer bijvoorbeeld helpen om een sterkere klantrelatie op te bouwen?

Sluit aan bij dit gesprek om meer over het antwoord hierop te leren.

Meer informatie & aanmelden >

 

 

Online Expert Café | Circular product design: ease of disassembly

Dinsdag 8 februari 16.00-17.30

Heb jij wel eens een product zoals een stofzuiger, laptop of medisch apparaat uit elkaar gehaald? Dat is namelijk dé manier om te begrijpen hoe een product in elkaar zit en je te realiseren dat “demontage gemak” vaak ver te zoeken is.

In ons Expert Café op 8 februari laat Bas Flipsen van Technische Universiteit Delft aan de hand van een case study zien hoe de tools Hotspot & Disassembly mapping hierbij kunnen helpen en laten zien wat mogelijke ontwerpoplossingen zijn.

Francesco De Fazio van Philips en Tom Evers, CIRCO trainer & eigenaar ontwerpbureau D’Andrea & Evers Design delen hun praktijk ervaringen en gaan in op de keuzes en uitdagingen waar ze mee te maken hebben.

En natuurlijk horen we ook graag jouw ervaringen zodat we van elkaar kunnen leren.

Meer informatie & aanmelden >

 

 

High Tech Equipment

Dinsdag 8 februari 09.00-10.30

Wil je meer weten over het circulaire potentieel van de sector High Tech Equipment? En wil je bijdragen aan het formuleren van circulaire doorbraakprojecten? Doe mee met deze sessie!

In de laatste maanden van 2021 is hard gewerkt door het Uitvoeringsprogramma Circulaire Maakindustrie (UPCM) samen met overheden en stakeholders aan het uitwerken van de circulaire doelen voor deze sector. In deze sessie worden de cijfers toegelicht en getoetst bij de deelnemers van deze sessie. En er wordt meteen de vertaalslag gemaakt naar de praktijk: wat is er nodig om de doelen te realiseren?

Meer informatie & aanmelden >

 

 

Tools voor het Friese MKB

Dinsdag 8 februari 15.30-17.00

Circulair ondernemen helpt het MKB om toekomstbestendig te ondernemen en meer waarde toe te voegen als bedrijf. Maar waar moet je als ondernemer starten? En hoe kun je als accountmanager de ondernemer daarin faciliteren?

Deze sessie is interessant voor accountmanagers van bedrijven en beleidsambtenaren Economische Zaken uit alle Friese gemeenten. Daarnaast natuurlijk ook voor duurzaamheidsmanagers.

Je krijgt inzicht in de beschikbare tools en netwerken om circulair ondernemen te stimuleren. En je verkent samen met Friese gemeenten en CIRCO Hub Circulair Friesland hoe je effectief het Friese MKB toekomstbestendig helpt te ondernemen.

Meer informatie & aanmelden >

 

 

Circulaire batterijen

Woensdag 9 februari 09.00-10.30

De grote groei van elektrische mobiliteit zorgt voor een enorme vraag naar Lithium-ion batterijen die ook weer gerecycled moeten worden aan het einde van hun levensduur.

Wil je meer weten over het circulaire potentieel van batterijen voor e-mobiliteit en energie-opslag? En wil je bijdragen aan het formuleren van circulaire doorbraakprojecten? Meld je dan aan voor deze sessie!

Tijdens de sessie komen onder andere de learnings van het Kennisdossier Lithium-ion batterijen (UPCM) en van de CIRCO Track Batterijen voor (licht) elektrisch vervoer aan bod. Ook worden de circulaire doelen voor deze sector gedeeld en getoetst. Dit mondt uit in een gesprek waarin deelnemers gezamenlijk activiteiten en projecten formuleren: wat is er nodig om de doelen te realiseren?

Meer informatie & aanmelden >

 

 

Circulair MKB: Tools en financiering in Frieslân

Woensdag 9 februari 16:00-17:00

Ben je MKB’er in Friesland en wil je circulaire stappen maken met je bedrijf?

Arjen Schol (Ynbusiness en Founded in Friesland) en Nick Boersma (Circulair Friesland) nemen je tijdens de Week van de Circulaire Economie mee in het woud van subsidie- en financieringsmogelijkheden voor circulaire projecten en innovaties. Ook diverse tools zoals de CIRCO ontwerpmethodiek komen aan bod in dit digitale uur.

Je krijgt tips en tricks over hoe je je moet voorbereiden op een aanvraag en waar en wanneer je hulp kunt krijgen. Na het volgen van dit webinar heb je een goed overzicht van de mogelijkheden en weet je hoe je verder aan de slag kunt gaan met jouw circulaire plannen.

Meer informatie & aanmelden >

 

 

Discussieer mee