Webinar UPV

Kennis

Tijdens dit webinar leer je meer over Uitgebreide Producentenverantwoordelijkheid, een actueel onderwerp voor oa producenten van fysieke producten, maar ook voor designers die betrokken zijn bij het ontwerpproces van producten.

Webinar Uitgebreide producentenverantwoordelijkheid

Uitgebreide Producentenverantwoordelijkheid (UPV) betekent dat producenten en importeurs (mede) verantwoordelijk zijn voor het afvalbeheer van de producten die ze op de markt brengen. Voor producten die veel afval opleveren is UPV cruciaal. Het stimuleert recycling en kan ook bevorderen dat afval door circulair ontwerp wordt voorkomen. Het sluiten van de keten staat centraal in dit webinar. Ook komen theorie en beleid rond de UPV aan bod met betrekking tot verpakkingen, elektrische apparatuur, batterijen, autowrakken en autobanden, aangevuld met concrete en praktische voorbeelden.

Het webinar wordt gegeven door CIRCO-trainer Arthur ten Wolde. Lees hieronder meer over Arthur.

Vragen die tijdens het webinar worden behandeld zijn onder meer:
– Wat betekent UPV en hoe kun je het vormgeven?
– Hoe gaan bedrijven ermee om?
– Hoe zien concrete voorbeelden eruit?
– Voor welke productgroepen in Nederland bestaat UPV?
– Welke verplichtingen zijn er voor die productgroepen?
– Wanneer werkt UPV goed en wanneer niet?
– Welke kansen zijn er voor circulariteit met het verder verbeteren van UPV?
– Welke beleidsontwikkelingen zijn er?
– Wat is het verschil met statiegeld?
– Wat is het verschil met belastingverschuiving en btw-verlaging?

Terugkijken

Je kunt de presentatie hier downloaden en het webinar hieronder terugkijken (NB: het webinar start vanaf 2:45):

 

Over Arthur
Arthur ten Wolde is CIRCO-trainer sinds 2019. Hij werkt sinds 2006 aan duurzaamheid en sinds 2013 aan de circulaire economie. Sinds 2015 is hij zelfstandig ondernemer vanuit zijn eenmanszaak Circular Future. Als directeur van Ecopreneur.eu, de in Brussel gevestigde Europese federatie van duurzame bedrijven, en als EU-beleidsexpert voor MVO Nederland, voert hij een Europese lobby voor duurzaam overheidsbeleid. Arthur is onder meer lid van de European Circular Economy Stakeholder Platform (ECESP) coördinatiegroep en het Europese Ecodesign and Energy Labelling Consultation Forum (EELCF). Hij is gepromoveerd natuurkundige, opgeleid tot polymeertechnoloog en werkte eerder voor De Groene Zaak, IMSA en VNO-NCW. Ook is hij (co-)auteur van verschillende rapporten en talloze artikelen in tijdschriften. Arthur wordt internationaal erkend als expert in de circulaire economie en als motiverende spreker.