1000e bedrijf neemt deel aan CIRCO Track

Update

Vandaag heeft schoonmaakbedrijf Hago als 1000e bedrijf een CIRCO Track afgerond. Hiermee komt CIRCO’s doelstelling om 4000 maakbedrijven te trainen in circulair ontwerp, en zo de transitie naar een circulaire economie te versnellen, weer een stapje dichterbij. CIRCO’s Head of Operations Bas Hillerström: “We zijn enorm trots op het bereiken van deze mijlpaal. Even voor de beeldvorming: in ons eerste jaar hebben we zo ongeveer 60 bedrijven getraind, inmiddels ligt de doelstelling voor dit jaar op 500. Een enorme uitdaging, maar eentje die we uiteraard graag aangaan!”

CRIRCO_banner_feest2 (4)

Hago deed mee aan de Track Professional Cleaning, waarin de focus lag op het circulair maken van de schoonmaakindustrie. Vanuit Hago namen collega’s Warner van Noord, Operationeel Manager Hago Airport Services, en Theo Bakker, Manager Ketensamenwerking Hago Rail Services, deel. Bakker: “Binnen bepaalde processen werken we al circulair, maar we kunnen nog meer doen. We merken dat klanten er de laatste tijd steeds meer naar vragen. Ook is dit een mooie manier om onze ketenpartners te inspireren.”

Tijdens de Track werkten Van Noord en Bakker aan het verbeteren van hun idee om de jerrycans waarin schoonmaakmiddel zit, retour te laten gaan. Van Noord: “De vraag is: hoe kunnen we dat proces optimaliseren, met als doel om de waarde van die verpakkingen te behouden? Misschien moeten we ze ook wel juist op locatie houden en ze daar laten hervullen? Het was goed om dat proces tijdens de Track eens duidelijk in kaart te brengen met behulp van de CIRCO-methodiek. Ook was het inspirerend om dat samen met ketenpartners te doen. Wij zijn in ieder geval enthousiast, en we gaan later dit jaar op Schiphol een pilot doen om ons plan te testen in de praktijk.”

"Om de komende tijd de ‘early majority’ te kunnen activeren, zijn we nu bezig met het opstarten van regionale CIRCO Hubs"

Groeiend aantal partners

De mijlpaal van duizend getrainde bedrijven vieren we niet met CIRCO alleen, benadrukt Hillerström. ”Samen met ons groeiende netwerk van samenwerkingspartners hebben we jaarlijks een toenemend aantal bedrijven op weg geholpen met de eerste stappen van circulair ondernemen en circulair ontwerp. Om de komende tijd de ‘early majority’ te kunnen activeren, zijn we nu bezig met het opstarten van regionale CIRCO Hubs, waarbinnen onze partners volledig autonoom de CIRCO-methodiek inzetten om bedrijven op weg te helpen met circulair ondernemen. Een spannende en belangrijke stap om verdere opschaling mogelijk te maken. Bij deze wil ik al onze samenwerkingspartners dan ook graag bedanken voor al het harde werk en het vertrouwen en wil ik onze nieuwe Hub-partners bedanken voor het getoonde ondernemerschap. Op naar de volgende 1000!”

Van textiel tot zonnepanelen

Een divers palet aan bedrijven volgde de afgelopen jaren een CIRCO Track, om kennis te maken met de circulaire economie en een eerste stap te zetten op het gebied van circulair ondernemen. Door producten, diensten en businessmodellen te (her)ontwerpen wordt circulair ondernemen in veel gevallen mogelijk. Daarbij richt CIRCO zich op de sectoren maakindustrie, consumentengoederen, kunststoffen en bouw. Daarbinnen is de diversiteit groot. Van circulaire bedrijfskleding en single-use plastic tot circulaire zonnepanelen en verpakkingen in de bouw, het kwam allemaal voorbij – en meer.

Deze video bevat een kleine greep uit de 1000 bedrijven die CIRCO de afgelopen jaren getraind heeft met de circular design methodiek:

Discussieer mee