Let op! Deze track is al geweest

Circular Design Class – Verpakken

Class

19 & 26 juni 2020

CIRCO en het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) organiseren een Circular Design Class: Verpakken. Tijdens deze Class krijg je inzicht in de basics van circular design en circulaire businessmodellen, met praktijkvoorbeelden van koplopers. Vervolgens passen we deze inzichten toe op jouw eigen case.

De aanpak van de CIRCO Class is gebaseerd op het onderzoek en de boeken Products that Last (Conny Bakker e.a., TU Delft) en Products that Flow (Siem Haffmans e.a., Partners for Innovation) en de daarin beschreven businessmodellen en ontwerpstrategieën. Om de nieuwe inzichten uiteindelijk toe te kunnen passen in de praktijk, moet je je als ontwerper opstellen als change agent om circulair ontwerpen op de agenda van je opdrachtgevers of collega’s te krijgen.

Programma

De CIRCO Class bestaat uit twee workshops van een halve dag. Ter voorbereiding op workshop 1 hebben de deelnemers een intake en ontvangen ze een introductiefilmpje. Tussen workshop 1 en 2 is er een huiswerkopdracht. Het programma ziet er als volgt uit:

Workshop 1 (19 juni 2020, 9.00 – 12.00 uur)
Tijdens deze eerste sessie duiken we in het gedachtegoed van de circulaire economie. We analyseren de huidige lineaire waardeketen. Vervolgens onderzoeken we samen hoe je tot een circulaire verpakkingsoplossing kunt komen door de toepassing van circulaire ontwerpprincipes.

Workshop 2 (26 juni 2020, 13.00 – 16.00 uur)
In de tweede sessie gaan we gericht aan de slag met de circulaire businessmodellen en ontwerpstrategieën. We pakken de kansen uit de voorgaande workshop op en verkennen ze verder. In een aantal interactieve werkvormen verwerken we alle eerder verzamelde inzichten tot circulaire producten en diensten. Dit wordt uitgewerkt in een roadmap. We sluiten de dag af met een pitch.

Online Class

De twee dagdelen van de Online Class zijn verdeeld in blokken: presentaties, zelf werken en online terugkoppeling en discussies. De trainers geven plenair uitleg over de theorie en vervolgens ga je samen met een collega zelf aan de slag, met ondersteuning van de trainers. De resultaten delen we vervolgens ook met de groep.

Wat feiten op een rij over de Online Class:

  • We maken gebruik van de collaborative online platforms ZOOM en Mural, waardoor de CIRCO ontwerpmethodiek online toegankelijk is;
  • Er is veel interactie met de trainers en de andere deelnemers ingebouwd en trainers kunnen meekijken met de gemaakte oefeningen;
  • De techniek is niet ingewikkeld, en er is een helpdesk beschikbaar. Ook krijgen de deelnemers van tevoren een introductie.

Waarom meedoen?

  • Inzicht in en kennis over circulaire economie, businessmodellen en ontwerpstrategieën.
  • Vergroot je (proces)kennis via tools en methodes om naar een circulaire toekomst te werken.
  • Ontdek de integrated design approach.
  • Ontdek jouw rol in de circulaire economie en begrijp waar je staat in het proces.
  • Door je veel kennis, vaardigheden en tools eigen te maken, ben je beter geëquipeerd om een duidelijke rol te pakken naar alle partijen binnen en buiten de branche.
  • Ontwikkel je tot een onderscheidende change agent met groeikansen voor jou en je bedrijf.
  • Word deel van een groeiend netwerk van circulair professionals en zet de eerste stappen naar een circulaire toekomst.

Praktische informatie

Voor wie?

Iedereen die in de dagelijkse praktijk bezig is met inkoop of ontwerp van verpakkingen, zoals verpakkingsontwerpers, -deskundigen en -consultants.

Wat zijn de kosten?

De kosten voor deelname zijn € 150 excl. btw per deelnemer, inclusief boek. De reguliere deelnamekosten bedragen €500 excl. btw per deelnemer. Het gereduceerde tarief wordt mogelijk gemaakt door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Trainers

De Class wordt geleid door Siem Haffmans (CIRCO, Partners for Innovation) en Niels van Marle (KIDV).