Lankhorst Recycling Products – Producten van gerecycled kunstgras

Case

“Innovatie doe je nooit alleen, maar altijd in samenwerking met partijen in de keten. Betrouwbare partners zijn daarom essentieel.”
Sjouke TjalsmaDirecteur Lankhorst Recycling en deelnemer CIRCO Track
Lankhorst Recycling Products

Uitdaging Lankhorst Recycling Products

In een grote gemeente worden wel tien kunstgrassportvelden per jaar vervangen. Dit resulteert in een grote kunststof afvalstroom. Lankhorst Recycling Products maakt sinds begin jaren ‘70 duurzame producten maakt uit gerecycled kunststof. Samen met W&H Sports (leverancier van kwalitatief hoogwaardige sport- en inrichtingsmaterialen) startten zij de samenwerking GreenMatter. Doel: het verwerken van kunstgras tot nieuwe, hoogwaardige producten voor rondom sportvelden.

 

Circulaire ontwerpstrategie

Een kunstgrasveld bestaat uit een onderkant (backing) waar het kunstgras op bevestigd is. Daarnaast zit tussen het gras een vulling van zand, kurk of rubber. De Deense recycler Re-Match verwerkt de ingezamelde velden. Zij scheiden de backing, het gras en de vulling in aparte stromen en verwerken het vervolgens tot een zuiver granulaat. Dit materiaal gebruikt Lankhorst om diverse hoogwaardige producten voor rondom het sportveld te maken. Denk bijvoorbeeld aan slagplanken rondom hockeyvelden die de bal stoppen. Deze staal-versterkte planken hebben een veel langere levensduur dan de houten variant. Daarnaast maken ze kantplanken die verspreiding van de veldvulling (rubber en microplastics) voorkomen. En picknicksets voor rond het veld.

Alle producten zijn zo ontworpen dat metaal en kunststof eenvoudig van elkaar te scheiden zijn voor toekomstige recycling. Het granulaat van de backing en het gras wordt bovendien in een specifieke verhouding gemend. Zo verkrijgt Lankhorst de juiste materiaaleigenschappen verkrijgen. Re-Match scheidt de verschillende materialen zeer zorgvuldig. Daardoor is het gerecyclede materiaal erg zuiver en dus relatief eenvoudig te verwerken door Lankhorst.

> Circulaire ontwerpstrategie: Duurzaamheid, Demontage & Reassemblage

 

Circulair businessmodel

Gemeenten financieren de recycling van de kunstgrasvelden. Zij zijn namelijk verantwoordelijk voor de juiste afdanking van oude sportvelden. Lankhorst en W&H Sports koppelen gemeentes aan recycler Re-Match. Vervolgens koopt Lankhorst het gerecyclede kunststof daar weer in. W&H Sports verkoopt de producten van het gerecycled kunstgras. Klanten zijn dezelfde gemeenten en sportverenigingen waar het kunstgras vandaan komt.

> Circulair businessmodel: Tussenbater recovery

 

Resultaat & vervolg Lankhorst Recycling Products

Het project loopt sinds eind 2018 en er zijn al veel gemeenten die interesse hebben in het product. De eerste producten van gerecyclede kunstgrasvelden zijn inmiddels in gebruik. Lankhorst wil nu verder verkennen of het materiaal nog in andere toepassingen gebruikt kan gaan worden.