Remanufacturing & Refurbishment – Schelde Exotech

Case

“CIRCO heeft geholpen om de propositie rond krijgen voor ons eigen bedrijf en ik kan het nu commerciëler inkleden voor de klant.”
Jos MolsManaging Director Schelde Exotech en deelnemer CIRCO Track
4. Schelde Exotech 1

Uitdaging

Schelde Exotech levert grote industriële apparatuur gemaakt van speciale materialen, zoals chemische reactoren en opslagtanks, warmtewisselaars en drukvaten. De producten zijn van hoge kwaliteit en door het verregaande specialisme van het bedrijf vaak duurder dan die van buitenlandse concurrenten. Voor sommige klanten is het te duur om volledig nieuwe producten te kopen, of om oude apparatuur weg te gooien. Daardoor kreeg het bedrijf steeds vaker de vraag of zij ook reparaties aan hun oude eigen apparatuur, en dat van concurrenten, konden uitvoeren. Dit is uitgegroeid tot remanufacturing en refurbishment activiteiten die nu een vast onderdeel van de bedrijfsvoering uitmaken, en vijf tot tien procent van de omzet van het bedrijf vertegenwoordigen.

Circulaire ontwerpstrategie

Schelde Exotech werkt met drie verschillende methoden. Ten eerste preventief onderhoud om de levensduur van de apparaten te verlengen en uitval in het productieproces van de klant te voorkomen. Ten tweede refurbishment, het volledig reviseren van het apparaat waarmee de levensduur bijna verdubbeld kan worden. En ten derde remanufacturing, waarbij het apparaat wordt vernieuwd zodat het beter werkt dan het origineel deed. De slechtst werkende onderdelen worden vervangen door nieuwe onderdelen en het apparaat wordt volledig gereviseerd. Schelde Exotech maakt nieuwe producten volledig naar wens, waarbij er tot nu toe zelden speciaal rekening gehouden wordt met toekomstig onderhoud. Een voorbeeld waarbij dit wel zo is, is de vraag om warmtewisselaars omdraaibaar te maken. Hierdoor kunnen de stromen gewisseld worden als één kant van de wisselaar verder versleten is dan de ander, en wordt de levensduur van het product verlengd.

> Circulaire ontwerpstrategieën: Duurzaamheid en Onderhoud & Reparatiegemak

4. Schelde Exotech 1

Circulair businessmodel

De gereviseerde producten kosten ongeveer een derde tot de helft van de prijs van nieuwe apparatuur. Dit maakt ze aantrekkelijker voor potentiële klanten dan nieuwe producten van een concurrent. Om competitief te blijven verkoopt Schelde Exotech nieuwe producten met een lagere marge. Het bieden van onderhoud en revisiediensten daarentegen levert een betere marge op voor zowel klant als Schelde Exotech. Het uitstellen van afdanking van producten en verbruik van nieuwe materialen levert ook nog milieuwinst op, het is dus een win-win-win scenario.

> Circulaire businessmodellen: Tussenbatermodel/repair, recovery

Resultaat & vervolg

Schelde Exotech leverde deze diensten al voor de deelname aan de CIRCO Track. De deelname heeft hen geholpen om het verhaal rond de circulaire diensten beter vorm te geven en om deze diensten beter onder de aandacht te brengen bij klanten. Dat is goed gelukt, waardoor de remanufacturing en refurbishment diensten nu vijf tot tien procent uitmaken van de omzet van het bedrijf.

Bekijk video

Wil je meer weten over hoe Schelde Exotech meer omzet en meer milieuwinst boekt met circulariteit?

Bekijk dan deze video van Circulaire Maakindustrie: