From Linear to Circular in the Textile and Apparel Industries

Kennis

Deze brochure biedt een uitgebreid overzicht van de noodzaak, maar ook van de kansen van circulair economie voor de textiel- en kledingindustrie.

Circulaire textiel- en kledingindustrie

Minder afval, minder vervuiling en een langere levensduur van onze kleding. In een circulaire economie kunnen we dit realiseren. De brochure β€˜From Linear to Circular in the Textile and Apparel Industries – Let’s make the circular shift together’ beschrijft hoe de kleding- en textielbranche naar een circulaire kledingindustrie in 2050 kan werken.

 

Van een lineaire naar een circulaire textiel- en kledingindustrie

De brochure schetst op heldere wijze waarom fast fashion binnen de lineaire economie moet veranderen. De fast fashion-strategie promoot goedkope en lage kwaliteit materialen met een korte levensduur. De productieprocessen die daarbij gemoeid zijn, hebben een enorm vervuilende impact op het milieu. En dat speelt niet alleen ver weg, maar ook dichtbij huis: na China is Europa de grootste exporteur van textiel. Het moge duidelijk zijn: de huidige situatie is niet houdbaar. Maar hoe moet het dan wel?

Aan de hand van modellen als de Value Hill wordt beschreven waar de kansen liggen voor kleding binnen de circulaire economie. Vervolgens worden circulaire ontwerpprincipes toepasbaar gemaakt voor de textiel- en kledingindustrie. Niet alleen aan de hand van de theorie, maar ook geΓ―llustreerd met inspirerende voorbeelden uit de Nederlandse textielbranche. Daarnaast komen de verschillende circulaire businessmodellen aan bod, wederom inclusief aansprekende cases.

 

Achtergrond en concrete handvatten

Al met al geeft dit document een helder beeld van de toekomstvisie op de textiel- en kledingindustrie. Niet alleen de noodzaak en achtergrond, maar ook de kansen die de circulaire economie biedt worden duidelijk. En niet onbelangrijk: het document geeft concrete handvatten voor ondernemers in de textielbranche die aan de slag willen met circulair ontwerpen.

De brochure is geschreven door Holland Circular Hotspot en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. De brochure is beschikbaar in het Engels. Download de brochure via deze link.