Netwerkpartner aan het woord: CBM

Update

Het organiseren van Tracks en Classes doet CIRCO niet alleen. Sterker nog, de samenwerking met partners is voor CIRCO van essentieel belang om haar doelen te bereiken. Wie zijn die partners en waarom kiezen zij ervoor om samen met CIRCO in te zetten op een circulaire toekomst?

iStock-1133193568

In 2017 organiseerden CIRCO en CBM, de branchevereniging voor interieurbouw en meubelindustrie, gezamenlijk twee Tracks. Marleen Pouwels, communicatiemanager bij CBM: “Doordat er nu een groepje koplopers aan de slag is met circulariteit hoop ik dat andere leden geïnspireerd raken.”

Waarom besloten jullie als brancheorganisatie een CIRCO Track te organiseren?
“CBM vindt duurzaamheid en circulariteit heel belangrijke onderwerpen. Er ontstaat in de toekomst een tekort aan bepaalde grondstoffen, dus moeten we zuiniger omgaan met wat de aarde ons kan bieden. Daarnaast heeft de overheid de laatste tijd steeds meer druk uitgeoefend op de branche om aan de slag te gaan met hergebruik. We brengen onze leden daarom regelmatig op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen op dit gebied, onder meer via bijeenkomsten.”

“Tijdens een van deze bijeenkomsten vond een paar jaar geleden een CIRCO-miniworkshop plaats. Dit vonden we erg interessant en er was belangstelling vanuit meerdere leden, dus toen hebben we besloten om ook driedaagse Tracks te gaan organiseren, specifiek voor onze branche. Wat ons erg aanspreekt is dat de Track heel concreet wordt en dat ondernemers specifiek gaan nadenken over hun eigen product en manier van werken. Dat vinden wij heel belangrijk, want de mogelijkheden van circulair werken verschillen erg per productcategorie.”

 

“Het is erg leuk om te zien hoe divers de plannen en activiteiten van de oud-deelnemers zijn. Dit loopt uiteen van het verminderen van afval tot het ontwikkelen van lease-modellen voor meubels, refurbishment en ‘pay per use’.”

Marleen Pouwels – Communicatiemanager CBM

 

Hoe hebben de deelnemers de Tracks ervaren?
“We hoorden dat ze vooral de pitch tijdens de derde dag erg waarderen. Daardoor word je als ondernemer namelijk gedwongen om heel concreet te maken waar je mee bezig bent. Ook kregen we terug dat deelnemers het prettig vinden dat de workshopdagen verspreid zijn over meerdere weken. Want dan kunnen ze in de tussentijd de informatie die ze krijgen laten bezinken, erover praten met collega’s en theorie omzetten in praktijk. Verder werkt het erg goed dat er vanuit ieder bedrijf twee mensen vanuit verschillende afdelingen meedoen. Zo kunnen ze gelijk samen bekijken of de plannen die ze ontwikkelen, praktisch haalbaar zijn vanuit beide oogpunten.”

Wat heeft het organiseren van de Tracks opgeleverd?
“We hebben gezorgd voor meer bewustzijn bij onze leden over duurzaamheid en circulariteit. Niet alleen bij de deelnemers van de Tracks, maar ook bij onze andere leden, door aandacht te besteden aan de Tracks via nieuwsbrieven en social media. Het is goed dat we het onderwerp op deze manier concreet hebben kunnen maken, want drie of vier jaar geleden was dat nog lastig, en was het voor veel mensen nog een redelijk ongrijpbaar onderwerp. Daarnaast is het leuk om te zien hoe divers de plannen en activiteiten van de oud-deelnemers zijn. Dit loopt uiteen van het verminderen van afval tot het ontwikkelen van lease-modellen voor meubels, refurbishment en ‘pay per use’.

Wat zijn jullie plannen voor de toekomst met betrekking tot circulair ondernemen?
“Doordat er nu een groepje koplopers aan de slag is met circulariteit hoop ik dat andere leden geïnspireerd raken, en dat ze zien wat er mogelijk is. We hebben met de eerste twee Tracks dat groepje koplopers kunnen bedienen, maar ik hoop dat er de komende jaren meer bedrijven volgen en dat we meer Tracks kunnen gaan organiseren. Daarnaast heeft CBM samen met de matrasketen en de brancheverenigingen INretail en RND een vrijwillige uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV) gerealiseerd. Dat betekent een grote stap op het gebied van circulariteit. Hier gaan we de komende jaren verder invulling aan geven!”

Wil je ook bekijken wat de mogelijkheden zijn om een Track of Class te organiseren in samenwerking met CIRCO? Neem contact op met Karianne Vermaas.

Discussieer mee