Let op! Deze track is al geweest

Track – Circulaire alternatieven voor single-use plastics

Track

Nader te bepalen

Vanaf 3 juli 2021 is de EU-regelgeving rondom ‘Single-use Plastics’ van kracht. Dit vraagt om nieuwe ontwerpen én nieuwe businessmodellen. Daarom biedt CIRCO, in samenwerking met NRK en KIDV, een online workshopreeks over single-use plastics aan voor horeca, food-retail bedrijven, toeleveranciers en recyclingbedrijven om samen het concept van herbruikbare verpakkingen te verkennen en uit te werken.

Online workshop verspreid over drie dagen

Tijdens de workshop over single-use plastics komt aan de orde hoe hergebruik concreet bijdraagt aan de haalbaarheid van circulaire businessmodellen. Voor onderwerpen als materiaalkeuze, retourlogistiek, reiniging en recycling van single-use plastics zullen we gezamenlijk oplossingen zoeken. Met een inspirerende groep deelnemers uit de keten ontdekken we nieuwe kansen en zetten we circulaire business in gang!

De nieuwe regelgeving geldt zowel voor bedrijven die verpakkingen en disposables produceren als voor de retailbedrijven die dit op de markt brengen. Deze verpakkingen en disposables worden na eenmalig gebruik afgedankt en belanden grotendeels in het restafval of, erger nog, ze eindigen als zwerfafval in het milieu.

Programma

Het programma bestaat uit een hele dag en twee halve dagen waarin online direct contact tussen de trainers en alle deelnemers is. Tussen deze contactmomenten door werk je individueel aan je eigen case.

Dag 1 Initiate Workshop
Tijdens deze eerste dag duik je in het gedachtengoed van de circulaire economie. We analyseren de huidige lineaire waardeketen.

Dag 2 Ideate Workshop (halve dag)
In de tweede sessie gaan we gericht aan de slag met de circulaire businessmodellen en design-strategieën.

Dag 3 Implement Workshop (halve dag)
We kijken daarbij naar technische en commerciële haalbaarheid van de resultaten van de vorige workshop, de gevolgen hiervan voor bedrijfsvoering en de circulaire impact. Ook leer je om te gaan met barrières.

Blended Track

Blended Learning is een efficiënte en unieke combinatie van online leren, plenaire fysieke bijeenkomsten en onderlinge uitwisseling. Je doet kennis op wanneer jij wilt, waarna je tijdens de plenaire bijeenkomsten gelijk de diepte in kunt om de opgedane kennis toe te passen op jouw eigen case, met behulp van ervaren CIRCO-trainers en interactie met andere deelnemers.

Meer informatie over de Blended Track >

Wat levert het op?

Tijdens de (online) CIRCO Track ontdek je samen met ketenpartners circulaire businesskansen en werk je er één uit tot een concreet plan, dat op korte termijn realiseerbaar is voor je bedrijf.

  • Het samenwerken binnen de keten maakt je ideeën slimmer én beter uitvoerbaar.
  • Je krijgt toegang tot actuele kennis en concreet bruikbare tools.
  • Daarnaast krijg je zicht op mogelijke systeemveranderingen op lange termijn.

Deze Track wordt georganiseerd in samenwerking met NRK en KIDV.

Praktische informatie

Voor wie?

Deze Track wordt georganiseerd voor:

  • Horeca en retailers van voedingsmiddelen voor de ‘on-the-go’ markt
  • Evenementenlocaties, cateringbedrijven en maaltijdbezorgers
  • Producenten, groothandel, (logistieke) serviceproviders van verpakkingen, disposables, recyclers en reinigingsdiensten
Deelnemers

Aantal bedrijven: minimaal 8, maximaal 12.

Er doen 2 personen per bedrijf mee, voor maximale impact ten behoeve van de implementatie.

Profielen van de deelnemers: iemand met technische achtergrond (ontwerper, engineer) en iemand met commerciële achtergrond (marketing, bedrijfskundig, inkoop)

Kosten

Per bedrijf wordt een bijdrage van € 1.000,- gevraagd. Voor dit bedrag volgen 2 personen, 3 volledig verzorgde workshopdagen. Feitelijke kosten zijn € 2.000. Het gereduceerde tarief wordt mogelijk gemaakt door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Trainers

Siem Haffmans
Meer info
Ronald Lewerissa
Meer info