Track – Circulaire alternatieven voor single-use plastics

Track

3 & 17 juni, 1 juli 2021

Vanaf 3 juli 2021 is de EU-regelgeving rondom ‘Single-use Plastics’ van kracht. Dit vraagt om nieuwe ontwerpen én nieuwe businessmodellen. Daarom biedt CIRCO, in samenwerking met NRK en KIDV, een online workshopreeks over single-use plastics aan voor horeca, food-retail bedrijven, toeleveranciers en recyclingbedrijven om samen het concept van herbruikbare verpakkingen te verkennen en uit te werken.

workshop single-use plastics

Online workshop verspreid over drie dagen

Tijdens de workshop over single-use plastics komt aan de orde hoe hergebruik concreet bijdraagt aan de haalbaarheid van circulaire businessmodellen. Voor onderwerpen als materiaalkeuze, retourlogistiek, reiniging en recycling van single-use plastics zullen we gezamenlijk oplossingen zoeken. Met een inspirerende groep deelnemers uit de keten ontdekken we nieuwe kansen en zetten we circulaire business in gang!

De nieuwe regelgeving geldt zowel voor bedrijven die verpakkingen en disposables produceren als voor de retailbedrijven die dit op de markt brengen. Deze verpakkingen en disposables worden na eenmalig gebruik afgedankt en belanden grotendeels in het restafval of, erger nog, ze eindigen als zwerfafval in het milieu.

Programma

Het programma bestaat uit een hele dag en twee halve dagen waarin online direct contact tussen de trainers en alle deelnemers is. Tussen deze contactmomenten door werk je individueel aan je eigen case.

Dag 1 Initiate Workshop – 3 juni
Tijdens deze eerste dag duik je in het gedachtengoed van de circulaire economie. We analyseren de huidige lineaire waardeketen.

Dag 2 Ideate Workshop (halve dag) – 17 juni
In de tweede sessie gaan we gericht aan de slag met de circulaire businessmodellen en design-strategieën.

Dag 3 Implement Workshop (halve dag) – 1 juli
We kijken daarbij naar technische en commerciële haalbaarheid van de resultaten van de vorige workshop, de gevolgen hiervan voor bedrijfsvoering en de circulaire impact. Ook leer je om te gaan met barrières.

Online werk- en leeromgeving

Tijdens de online Track ga je aan de slag in een unieke digitale leer- en werkomgeving. In de leermodules is alle theorie en uitleg te vinden en in MURAL werk je alles uit voor je eigen case en organisatie. Hierbij is ruimte voor individueel contact met de trainer (zowel in 1-op-1 calls als tijdens de online workshopdagen), plenaire groepsbijeenkomsten met onderlinge uitwisseling en online zelfwerk in leermodules. Een deel van dit zelfwerk kun je thuis doen in je eigen tijd, wanneer het jou goed uitkomt.

Voor de start vindt er een digitale intake plaats met de trainers, waarin je kennismaakt met de digitale omgeving (MURAL en de leermodules). Alle benodigde leermiddelen worden vóór de start van de Track beschikbaar gesteld.

Zolang het nog niet mogelijk is om fysieke bijeenkomsten te organiseren vinden de plenaire sessies online plaats via Zoom. Deze werkwijze hebben we inmiddels goed onder de knie en er wordt door de deelnemers positief op gereageerd.

“De Track helpt om concreet aan de gang te gaan en je krijgt de mogelijkheid om te netwerken met interessante partijen. In eerste instantie was ik eerlijk gezegd huiverig voor een online Track, maar dat was nergens voor nodig. De online tools werken verbazingwekkend goed” – Jasper Hagedoorn, Brekr

Wat levert het op?

Tijdens de (online) CIRCO Track ontdek je samen met ketenpartners circulaire businesskansen en werk je er één uit tot een concreet plan, dat op korte termijn realiseerbaar is voor je bedrijf.

  • Het samenwerken binnen de keten maakt je ideeën slimmer én beter uitvoerbaar.
  • Je krijgt toegang tot actuele kennis en concreet bruikbare tools.
  • Daarnaast krijg je zicht op mogelijke systeemveranderingen op lange termijn.

Deze Track wordt georganiseerd in samenwerking met NRK en KIDV.

Praktische informatie

Voor wie?

Deze Track wordt georganiseerd voor:

  • Horeca en retailers van voedingsmiddelen voor de ‘on-the-go’ markt
  • Evenementenlocaties, cateringbedrijven en maaltijdbezorgers
  • Producenten, groothandel, (logistieke) serviceproviders van verpakkingen, disposables, recyclers en reinigingsdiensten
Deelnemers

Aantal bedrijven: minimaal 8, maximaal 12.

Er doen 2 personen per bedrijf mee, voor maximale impact ten behoeve van de implementatie.

Profielen van de deelnemers: iemand met technische achtergrond (ontwerper, engineer) en iemand met commerciële achtergrond (marketing, bedrijfskundig, inkoop)

Kosten

Per bedrijf wordt een bijdrage van € 1.000,- gevraagd. Voor dit bedrag volgen 2 personen, 3 volledig verzorgde workshopdagen. Feitelijke kosten zijn € 2.000. Het gereduceerde tarief wordt mogelijk gemaakt door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Trainers

Siem Haffmans
Meer info
Ronald Lewerissa
Meer info