Track – Single-use plastics

Track

12 & 26 april, 17 mei 2021

Vanaf 3 juli 2021 is de EU regelgeving rondom ‘Single-use Plastics’ van kracht in Europa. Dit vraagt om nieuwe ontwerpen én nieuwe business modellen. Zowel voor bedrijven die verpakkingen en disposables produceren en de retailbedrijven die dit op de markt brengen. Deze verpakkingen en disposables worden na eenmalig gebruik afgedankt en belanden grotendeels in het restafval of erger nog, ze eindigen als zwerfafval in het milieu.

Plastics_jonathan-chng-OTDyDgPoJ_0-unsplash

Circulaire economie is een systeem waarin hoogwaardige diensten worden geleverd, en waar producten zo lang mogelijk meegaan, om vervolgens te worden hergebruikt en gerecycled.

CIRCO biedt een ontwikkeltraject aan in samenwerking met NRK en KIDV om horeca, food-retail bedrijven, toeleveranciers en recyclingbedrijven op weg te helpen en kennis op te laten doen van circulair ondernemen en circulair design. Samen met een inspirerende groep deelnemers worden nieuwe kansen ontdekt en wordt circulaire business in gang gezet. Je wordt op weg geholpen in een gefaciliteerd design proces, met kennis, instrumenten en interactie met andere bedrijven en ontwerpers. Na afloop heb je zowel een lange termijn visie ontwikkeld, als een concreet plan om morgen mee te beginnen.

Programma

Deel 1 Initiate Workshop

Tijdens dit eerste deel duik je in het gedachten- goed van de circulaire economie. We analyseren de huidige lineaire waardeketen. En we gaan op bezoek bij een inzamelaar/verwerker van sierteelt verpakkingen

Deel 2 Ideate Workshop

In het tweede gedeelte gaan we gericht aan de slag met de circulaire business modellen en design strategieën. De kansen uit de voorgaande workshop worden samen met de ketenpartners opgepakt en verder verkend.

Deel 3 Implement Workshop

Tijdens het laatste deel maken we de stap naar realisatie. We kijken daarbij naar technische en commerciële haalbaarheid van de resultaten van de vorige workshop, de gevolgen hiervan voor bedrijfsvoering en de circulaire impact. Tevens leer je om te gaan met barrières.

Online Track

De sessies van de Online Track zijn verdeeld in blokken: zelf werken en online bijeenkomsten. De trainers geven plenair uitleg over de theorie en de toepassing of deelnemers bekijken vooraf een instructievideo, en vervolgens gaan ze met hun collega zelf aan de slag, met ondersteuning van de trainers. De resultaten delen ze vervolgens ook met de groep.

Wat feiten op een rij over de Online Track:

 • We maken gebruik van de collaboratieve online platforms ZOOM en Mural, waardoor de CIRCO ontwerpmethodiek online toegankelijk is;
 • Er is veel interactie met de trainers en de andere deelnemers ingebouwd en trainers kunnen meekijken met de gemaakte oefeningen;
 • De techniek is niet ingewikkeld, en er is een helpdesk beschikbaar. Ook krijgen de deelnemers van tevoren een introductie.

Praktische informatie

Voor wie?

Deze track wordt georganiseerd voor:

 • Horeca en retailers van voedingsmiddelen voor de ‘on-the-go’ markt
 • Evenementenlocaties, cateringbedrijven en maaltijdbezorgers
 • Producenten en groothandelaren van verpakkingen en disposables
 • Afvalinzamelaars en recyclingbedrijven
Waarom meedoen?
 • Circulair ondernemen biedt nieuwe business kansen! Je vergroot je concurrentiekracht, je creëert nieuwe waarden voor je bedrijf en je klanten.
 • Het is een herijking van je business model. Is deze toekomstbestendig en welke nieuwe visies zijn er op dit gebied?
 • Meedoen aan CIRCO biedt veel kansen voor aanhaken op een breed netwerk, contact met andere sectoren en een groeiende community.
 • Samenwerken binnen de keten maakt ideeën slimmer én beter uitvoerbaar.
 • Je krijgt toegang tot actuele kennis en concreet bruikbare tools.
Wat levert het op?

Tijdens de (online) CIRCO track ontwikkel je samen met ketenpartners plannen die op korte termijn realiseerbaar zijn voor je bedrijf. Daarnaast krijg je zicht op mogelijke systeemveranderingen op lange termijn.

Kosten

De kosten voor deelname bedragen €500,- ex. btw per bedrijf (voor 2 personen). De reguliere prijs bedraagt €2000,- ex. btw. Het gereduceerde tarief wordt mogelijk gemaakt door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Trainers

Siem Haffmans
Meer info
Ronald Lewerissa
Meer info