Duurzame afvalinzameling – Circulairinbedrijf.nl

Case

“We willen iedere organisatie helpen simpel hun impact te verminderen, zodat ze vandaag nog kunnen starten met circulair ondernemen.”
Bram BrantjesCirculairinbedrijf.nl
10. Circulairinbedrijf.nl 1

Uitdaging

Circulairinbedrijf.nl is een onlineplatform dat ondernemers wil helpen met de eerste stappen naar een circulaire bedrijfsvoering. Het bedrijf heeft verschillende partners in de afvalverwerkende industrie, zoals Sortiva, de GP Groot groep en MKB-afval.nl. Via hen hebben ze contact met ondernemers die niet alleen hun afval verwerkt willen hebben, maar een stap verder willen zetten richting een circulaire economie. Deze stap blijkt moeilijk voor veel bedrijven en organisaties. Daarom is Circulairinbedrijf.nl in het leven geroepen. Het platform helpt ondernemers door nieuwe toepassingen te vinden voor de materialen in hun afvalstroom en ze bieden op hun platform duurzame producten voor kantoorinrichting aan.

Circulair ontwerpstrategie

Uitgangspunt voor het ontwerp van producten is de afvalstroom van een klant. Het afval wordt geïnventariseerd op bruikbaar materiaal, of de opdrachtgever komt zelf met een voorstel van een materiaal dat gerecycled kan worden. Op basis van dit materiaal wordt een nieuw product ontworpen. Een voorbeeld hiervan is de BonTon, een set prullenbakken gemaakt van gerecycled kunststof. Met de prullenbakken kunnen afvalstromen op kantoor gescheiden worden ingezameld en door de partners van Circulairinbedrijf.nl gescheiden worden opgehaald.

> Circulaire ontwerpstrategieën: Demontage & Reassemblage

 

Circulair businessmodel

De producten van gerecycled materiaal worden teruggeleverd aan de opdrachtgever en te koop aangeboden in een webshop op het online platvorm. Naast deze producten worden ook andere duurzame producten zoals kantoor- en schoonmaakartikelen van gerecycled of duurzaam materiaal aangeboden. Bij elk product staat hoe groot het aandeel gerecycled materiaal is en hoeveel CO2-uitstoot er bespaard is door gebruik te maken van recyclaat of ander duurzaam materiaal.

Circulairinbedrijf.nl heeft ervoor gekozen om zich te focussen op ondernemers met kantoorpanden en hier zoveel mogelijk geschikte producten voor te leveren. Door samen te werken met bedrijven die andere circulaire producten en diensten leveren wordt de ervaring van de partners beter benut en kan een groter pakket aan diensten worden aanboden aan potentiële klanten.

> Circulaire businessmodellen: Prestatie model en Tussenbater – recovery

 

Resultaat & vervolg

Het online platform van Circulairinbedrijf.nl is in juli 2019 in gebruik genomen en ze zijn volop bezig om bekendheid te vergaren. Eerder is er ervaring opgedaan met de ontwikkeling van het BonTon afvalinzamelsysteem en zijn er projecten afgerond voor opdrachtgevers zoals Heineken en Jacobs Douwe Egberts. Voor KLM is een reeks cadeauproducten uitgebracht waarin afgedankte spanbanden van de cargovliegtuigen zijn verwerkt en gerecycled textiel van hoezen van hoofdsteunen.