Glasconstructies – Kingspan Light + Air

Case

“Circulariteit is zo belangrijk geworden in de bouwsector dat je er als bedrijf niet meer omheen kan. Maar het is ook een logisch gevolg als je op een goede manier met je producten om gaat.”
Jan FrankenKingspan Light + Air (voorheen Brakel Atmos) en deelnemer CIRCO Track
35. Kingspan 1

Uitdaging

Kingspan Light + Air maakt glasdakconstructies voor zowel de industrie als utiliteitsbouw, zoals kantoren, ziekenhuizen en onderwijsinstellingen. Glasconstructies spelen een belangrijke rol in de daglichtvoorziening, ventilatie en brandveiligheid van een gebouw. De systemen worden flexibel en op maat ontworpen voor zowel nieuwbouw als renovatieprojecten. Hiermee zijn aanpassingen – op het moment dat een gebouw een andere functie krijgt –  eenvoudig door te voeren, zonder de glasconstructie compleet te vervangen. Ook kan hierdoor snel worden ingespeeld op wijzigingen in wet- en regelgeving.

 

Circulaire ontwerpstrategie

De glasconstructies zijn ontworpen met het oog op levensduurverlenging, aanpasbaarheid en hergebruik. De glasdaken/gevels zijn volledig demontabel, dit vergemakkelijkt zowel de installatie als het technisch onderhoud en vervangen van componenten. Ook maakt het ontwerp upgrades mogelijk zodat de glasconstructie kan meeveranderen met de functionaliteit van het gebouw, bijvoorbeeld van dubbel naar triple glas. De (brand)ventilatieramen in het dak worden bediend met behulp van elektro- of persluchtcilinders en worden aangesloten op de brandmeldinstallatie en ventilatiesystemen van het gebouw. Nieuw zijn de sensoren waarmee monitoring en bediening op afstand mogelijk wordt gemaakt. De sensoren registreren onder meer hoe vaak een raam open en dicht gaat, waardoor (preventief) onderhoud tijdig en efficiënt kan worden uitgevoerd. Daarnaast worden de ramen zo aangestuurd dat ze ongeveer even vaak gebruikt worden en gelijktijdig slijten.

Circulaire ontwerpstrategieënDuurzaamheid, Onderhoud & Reparatie, Opwaardeerbaarheid, Demontage & Reassemblage

 

Circulair businessmodel

De glasconstructies worden per project verkocht aan klanten. Kingspan Light + Air biedt daarnaast onderhoudscontracten aan voor reiniging en technisch onderhoud, waarbij ook de wettelijk voorgeschreven jaarlijkse inspectie wordt verzorgd. Kingspan Light + Air voert het technisch onderhoud zelf uit en dit regelmatige klantcontact biedt hen de kans ook ander achterstallig onderhoud tijdig te signaleren.

Circulaird businessmodellenTussenbater recovery, 2e hands markt

 

Resultaat & vervolg

De glasconstructies van Kingspan Light + Air worden steeds vaker toegepast in renovatieprojecten. Door een gebouw van meer daglicht en goede ventilatie te voorzien wordt haar levensduur verlengd en verbetert het gebruikscomfort. Maar het blijft een uitdaging om marktpartijen te overtuigen van de benodigde extra investeringen om een gebouw circulair te maken. Kosten voor onderhoud en renovatie spelen in de bouw namelijk vaak een ondergeschikte rol.