Ontwerpinzichten recyclebare verpakkingen

Kennis

Het is belangrijk dat kunststof verpakkingen goed te recyclen zijn in het Nederlandse afvalsysteem. Maar hoe ontwerp je een recyclebare kunststof verpakking? CIRCO zet de inzichten op een rij.

Plastics_jonathan-chng-OTDyDgPoJ_0-unsplash

De ontwerpinzichten zijn ontwikkeld voor PET flessen, HDPE flessen, PP potten en kuipjes, folie verpakkingen en laminaten. Vormvaste kunststof verpakkingen zijn momenteel het best recyclebaar. Laminaten zijn in het huidige systeem niet goed recyclebaar. Echter heeft een laminaat goede barrière-eigenschappen die de kwaliteit van een product behouden en zo voedselverspilling voorkomen. Als je voor een laminaat kiest is het belangrijk deze zo te ontwerpen dat het zo min mogelijk stoort in de recycling.

Wanneer een vormvaste kunststof verpakking goed recyclebaar is geldt een gereduceerd tarief voor de afvalbeheersbijdrage van het Afvalfonds Verpakkingen. De verpakking is dan niet alleen duurzamer, maar ook goedkoper. Wanneer je een verpakking in het buitenland op de markt wil zetten is het belangrijk goed te controleren of de verpakking recyclebaar is in het lokale afvalsysteem.

Download de ontwerpinzichten

 

Bekijk ook