Circulaire maakindustrie

In de transitie naar een circulaire economie is een belangrijke rol weggelegd voor de maakindustrie. Maar wat houdt dit precies in? En hoe breng je het in de praktijk?

Van lineaire naar circulaire maakindustrie

“De maakindustrie gaat de komende maanden vooral voor impact in de ketentracks! Voorbeelden zijn de Tracks Warmte as a Service en de CESI-Track, over de transitie naar een smart industry. In veel sectoren spelen overkoepelende uitdagingen die bedrijven gezamenlijk moeten en kunnen oppakken. Binnen de CIRCO Tracks faciliteren we die samenwerking en zoeken we actief naar aanknopingspunten daarvoor.”

Linda Louwissen, sectorlead Maakindustrie bij CIRCO.

Design for Re-manufacturing

Bekijk de update

Update

Koninklijke Metaalunie over CIRCO

Lees het interview

Interview

LIOF over CIRCO

Lees het interview

Interview

Tijdens de coronacrisis

Bekijk de update

Update

Goede voorbeelden

Bekijk goede voorbeelden

Cases

Spijker je kennis bij

Naar kennis

Kennis

Wat levert circulair ondernemen op?

In een circulaire economie ligt de nadruk op het sluiten van kringlopen en op het voorkomen van afval en verspilling. Circulariteit is niet alleen goed voor de planeet. Het creëert ook ontzettend veel businesskansen.

“De bril van ‘Circular Design’ bestaat uit het toepassen van circulaire businessmodellen en nieuwe product & service- ontwerpstrategieën. Denk bijvoorbeeld aan het hergebruiken, reviseren en renoveren (refurbishen) van producten. Ook op de langere termijn zal het vruchten afwerpen om juist in deze tijd van crisis na te denken over de mogelijkheden van circulair ondernemen”. Bas Hillerström, Head Operations CIRCO NL

Wat doet CIRCO?

CIRCO helpt ondernemers en ontwerpers om producten, diensten en businessmodellen te (her)ontwerpen. Om momenten van waardeverlies om te zetten in economische kansen. Met de bewezen methode van CIRCO creëer je in korte tijd een circulaire propositie. En je krijgt de tools in handen om deze direct in de praktijk te brengen. We doen dit voor vier belangrijke sectoren, waaronder de maakindustrie.

Ben jij dus als professional onderdeel van de maakindustrie? En wil jij werken aan een duurzame én winstgevende business? Dan heb je bij CIRCO het juiste startpunt gevonden!

Hieronder vind je de Circular Business Workshop Tracks die CIRCO op dit moment aanbiedt voor de Maakindustrie. Bekijk ook de agenda voor alle workshops.

 

Tracks & Classes Maakindustrie

Deze track is al geweest

  • Businesskansen
  • Maakindustrie
Track – CESI-data

Nog te bepalen

Nog te bepalen

De versnelling van ICT in de maakindustrie en de transitie naar een werkelijke ‘smart industry’ kan een enorme impuls betekenen voor een verdere ontwikkeling van circulaire businessmodellen. In deze CIRCO Track staan de barrières centraal die de weg naar meer circulaire innovaties en businessmodellen in de smart industry nog blokkeren. Samen met ketenpartners ga je met deze issues aan de slag, ontdek je circulaire kansen en ontwikkel je een eigen circulaire propositie en businesscase.

Deze class is al geweest

  • Ontwerpstrategie
  • Consumentengoederen
Circular Design Class – Product design

30 maart & 13 april 2021

9.00 - 12.00 uur

Ben je benieuwd hoe jij als productontwerper kunt bijdragen aan de circulaire economie, en hoe je ervoor kunt zorgen dat producten langer meegaan? In deze training word je als ontwerper inhoudelijk opgeleid op het gebied van circular design, oefen je samen de concrete toepassing ervan en krijg je inzicht in jouw rol bij het realiseren van circulaire producten en diensten. Deze Class is speciaal bedoeld voor designers en product engineers van producten voor professioneel gebruik (B2B) en consumentengoederen (B2C).