Better Future Factory – Refil

Case

“Waarom zouden we steeds nieuw plastic gebruiken, als er nog zoveel oud materiaal om ons heen is dat we kunnen hergebruiken?”
Bart BleijerveldBetter Future Factory
Better Future Factory

Uitdaging Better Future Factory

Voor 3D printen heb je filament nodig, een dunne streng kunststof om je product mee te vormen. 3D printen kan duurzamer zijn dan conventionele productiemethoden, omdat het transport vereenvoudigt en materiaalverspilling kan tegengaan. Het gebruik van steeds weer nieuw kunststof zorgt wel voor problemen. Ontwerpbureau Better Future Factory ontwerpt 3D geprinte producten met gerecyclede kunststoffen. Zij verwierven bekendheid met hun interactieve installatie waarmee ze plastic afval lokaal omzetten in producten. Door dit succes kregen zij regelmatig de vraag of hun gerecyclede 3D print filament ook te koop was. Om hierin te voorzien zetten zij de dochteronderneming Refil op, dat gerecycled filament verkoopt.

 

Circulaire ontwerpstrategie

Onder het merk Refil worden verschillende soorten filament verkocht, allemaal op basis van gerecycled kunststof. Het begon met ABS gemaakt van oude autodashboards. Terwijl het 3D printen wereldwijd steeds populairder werd en de techniek zich bleef ontwikkelen, ging Better Future Factory op zoek naar nog duurzamere materialen. Zij breidden het assortiment uit met drie kleuren PET filament van gerecyclede frisdrankflessen, PLA van yoghurtbakjes en andere voedselverpakkingen, en HiPS (High-impact Polystyreen) dat gemaakt wordt van de binnenkant van afgedankte koelkasten. De spoelen waarop het materiaal wordt gewikkeld en de doosjes waarin het verpakt wordt zijn van gerecycled karton. Om zo duurzaam mogelijk te werken zoekt Better Future Factory naar productiepartners die zo dicht mogelijk bij elkaar zitten. Zoals de recyclers die het materiaal inzamelen en de fabriek die het tot filament verwerkt. Op die manier hoeft er niet te veel transport plaats te vinden.

> Circulaire ontwerpstrategie: Opwaardeerbaarheid, Demontage & Reassemblage, Recycle

 

Circulair businessmodel

Better Future Factory wil met de introductie van Refil gerecycled plastic van zijn slechte imago afhelpen. Daarom zetten zij Refil als premium brand in de markt. En ze zorgen voor een zo hoog mogelijke kwaliteit. Ze verkopen het filament wereldwijd via de eigen webshop. Maar ook via lokale resellers in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Nieuw-Zeeland. Het ontwerpbureau gebruikt de filamenten zelf bovendien veel in ontwerp- en productieopdrachten. 

> Circulair businessmodel: Tussenbater recovery

 

Resultaat & vervolg Better Future Factory

Refil is een vast onderdeel geworden van de activiteiten en inkomsten van het ontwerpbureau. Zij zoeken constant naar nieuwe bruikbare materialen en stromen om te recyclen. Daarnaast draagt Refil bij aan de naamsbekendheid van het overkoepelende bedrijf. Daardoor vinden potentiële klanten over de hele wereld Better Future Factory om ontwerpopdrachten met gerecyclede kunststoffen uit te voeren.