CIRCO tijdens de Week van de Circulaire Economie

Update

De Week van de Circulaire Economie, van 1 tot en met 6 februari 2021, is dé landelijke campagneweek voor de circulaire economie in Nederland. Door het hele land krijgen goede voorbeelden een podium, ontmoeten voorlopers elkaar en krijgen starters concrete handvatten aangereikt om zelf aan de slag te gaan. Samen maken deelnemers hun verhaal rond. Ook CIRCO en CIRCO-alumni zijn actief tijdens de week. Waar en wanneer vind je ons?

iStock-624546972

100%NL bij Vepa x Drentea

1 februari 2021, 10.00 – 14.00 uur, Hoogeveen

Bij deze inspirerende workshop ontdek je alle voordelen van het duurzaam produceren van meubelen in Nederland. Je krijgt inzicht in hoe het volledige bedrijfsmodel van CIRCO-alumnus Vepa x Drentea circulair is gemaakt. Waarom kiest Vepa x Drentea voor 100% NL en met welke duurzame voordelen? Wat is de focus? Wat zijn de belangrijkste circulaire ontwikkelingen en eigen innovaties in kantoor- en projectmeubelen? Je krijgt inzicht in ontwerp, modulariteit, constructie, keurmerken en toepassingsmogelijkheden. Daarnaast word je geïnformeerd over mogelijkheden over hergebruik, refurbishen en het in eigen beheer verwerken van reststromen in de meubelen.

Meer informatie & aanmelden

Rode Draden 2021 – De vijftien meest herkende belemmeringen voor circulaire bedrijven

1 februari 2021, 11.30 – 12.15 uur, online

Het Versnellingshuis Nederland Circulair! en 25 partners, waaronder CIRCO, hebben in een jaar tijd ruim 500 bedrijven ondersteund in vraagstukken over circulair ondernemen. Vijftien structurele belemmeringen zagen we hierbij keer op keer terugkomen . Hieronder ook verrassende belemmeringen, zoals legacy van bestaande bedrijven, en nieuwe invalshoeken bij bekende belemmeringen zoals financiering en beleid. We hebben deze vijftien structurele belemmeringen opgeschreven in de notitie Rode Draden 2021 die we tijdens de Week van de Circulaire Economie publiceren. Met een direct kijkje in de bedrijfskeuken is deze notitie een krachtig en waardevol Stand van het Land-document.

Meer informatie & aanmelden

E-mobility: Hoe halen we de maximale waarde uit batterijen?

2 februari 2021, 9.00 – 10.00 uur, online

De markt voor elektrisch vervoer groeit de laatste jaren hard door. Hoe halen we de maximale waarde uit de batterijen die hiervoor worden gebruikt als ze na een aantal jaar worden afgedankt? Om toe te werken naar volledige circulariteit voor alle batterijmaterialen moeten veilige logistieke concepten en slimme sorteer- en recyclingtechnieken worden ontwikkeld. In deze interactieve sessie gaan we met partijen in de keten(s) van batterijen en stakeholders in gesprek over de actuele ontwikkelingen. Wat waren de uitkomsten van de CIRCO Track over batterijen van e-bikes en wat gaan we komend jaar doen rondom het thema batterijen? Ook andere initiatieven komen aan bod zoals de plannen rond een Nationaal Batterij Programma en kennis- en innovatievraagstukken.

Meer informatie & aanmelden

Workshop | Ontwikkel jouw circulaire businesspropositie!

2 februari 2021, 10.00 – 11.30 uur, online

In deze online workshop laat CIRCO-trainer Bas Roelofs je in korte tijd kennismaken met de design-uitdagingen en business-kansen van de circulaire economie. Het gaat om een interactieve workshop; je gaat dus vooral zelf aan de slag! Je ontdekt hoe je met circulaire businessmodellen en ontwerpstrategieën concrete eerste stappen kunt maken in de ontwikkeling van circulaire producten, diensten en businessmodellen.

Meer informatie & aanmelden

Financiële ondersteuning bij circulair ondernemen

2 februari 2021, 10.00 – 11.00 uur, online

Voor ondernemers, consultants, adviseurs en intermediairs die bezig zijn met circulaire economie bestaan mogelijkheden voor financiële ondersteuning vanuit de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Tijdens dit online event krijg je inzicht in wat dat voor jou kan betekenen. CIRCO-trainer Pepijn Duijvestein geeft tijdens het online event een inkijkje in hoe je je businessmodel of product zo ontwerpt dat je direct circulair kunt ondernemen. Je hoeft daarvoor niet meteen je hele product te veranderen. Laat je inspireren door de methodiek en succesverhalen van andere ondernemers.

Meer informatie & aanmelden

Circulair ondernemen: Hoe doe je dat?

2 februari 2021, 15.00 – 17.00 uur, online

Van het brouwen van frisse biertjes uit oude broodkorsten tot het leasen van een modulaire koptelefoon. Circulair ondernemen is niet alleen hot, maar ook uiterst noodzakelijk gezien de huidige klimaatproblemen en toenemende grondstoffenschaarste. Om de transitie te kunnen maken hebben we jonge en gedreven creatievelingen nodig die duurzame producten op de markt brengen. Ben jij zo’n student of startende ondernemer en nieuwsgierig naar circulair ontwerpen en circulaire businessmodellen? Geef je dan op voor de CIRCO Demo tijdens de Week van de Circulaire Economie. Tijdens een CIRCO Demo word je in anderhalf uur wegwijs gemaakt in de CIRCO-methodiek. Deze Demo wordt georganiseerd door Provincie Friesland en Gemeente Leeuwarden, in samenwerking met CIRCO.

Meer informatie & aanmelden

Warmte as a Service (WaaS)

3 februari 2021, 9.00 – 10.00 uur

Garantie op warmte voor de laagst mogelijke CO2-emissie voor de beste prijs, dat is de ambitie van de verwarmingssector om Warmte as a Service aan te bieden. En dat lijkt goed mogelijk te zijn in de woningbouw, zo kwam uit de pilot die het afgelopen jaar werd uitgevoerd door Geas en Remeha samen met woningbouwcorporatie Domijn. Het Uitvoeringsprogramma Circulaire Maakindustrie gaat daarom samen met de Nederlandse Verwarmingsindustrie het komend jaar werken aan de vertaling hiervan naar de utiliteitsbouw.

In deze sessie blikken we terug op de pilot in de woningbouw: wat zijn de belangrijkste inzichten en ervaringen die we mee kunnen nemen? Hoe gaat de routekaart voor de sector eruit zien? Ook kijken we naar andere servitization-initiatieven in de utiliteitsbouw: wat steken we hiervan op om een snelle start te maken? We presenteren onze ideeën voor de aanpak, te beginnen met een CIRCO Track. We zijn ook benieuwd naar jouw feedback op onze plannen en wat volgens jou de benodigde stappen zijn om van Warmte as a Service een succes te maken.

Meer informatie & aanmelden

Workshop | Ontwikkel jouw circulaire businesspropositie!

3 februari 2021, 10.00 – 11.30 uur, online

In deze online workshop laat CIRCO-trainer Rick Passenier je in korte tijd kennismaken met de design-uitdagingen en business-kansen van de circulaire economie. Het gaat om een interactieve workshop; je gaat dus vooral zelf aan de slag! Je ontdekt hoe je met circulaire businessmodellen en ontwerpstrategieën concrete eerste stappen kunt maken in de ontwikkeling van circulaire producten, diensten en businessmodellen.

Meer informatie & aanmelden

Workshop | Ontwikkel jouw circulaire businesspropositie! (NB: vol!)

4 februari 2021, 11.00 – 12.30 uur, online

In deze online workshop laat CIRCO-trainer Erik Bronsvoort je in korte tijd kennismaken met de design-uitdagingen en business-kansen van de circulaire economie. Het gaat om een interactieve workshop; je gaat dus vooral zelf aan de slag! Je ontdekt hoe je met circulaire businessmodellen en ontwerpstrategieën concrete eerste stappen kunt maken in de ontwikkeling van circulaire producten, diensten en businessmodellen.

Meer informatie & aanmelden

Businesskansen voor circular en solar

5 februari 2021, 9.00 – 10.00 uur, online

Zonnepanelen en -installaties zijn een noodzakelijk onderdeel van de energietransitie maar ze zijn nog niet circulair. Dit vraagt om nieuwe systeemontwerpen, samenwerking in de keten én nieuwe businessmodellen. Veel partijen zijn hiermee in 2020 aan de slag gegaan. Het Uitvoeringsprogramma Circulaire Maakindustrie gaat in 2021 de kansen hiermee voor de Nederlandse maakindustrie onderzoeken en stimuleren. In deze sessie zetten we de laatste ontwikkelingen op een rij. Wat waren de uitkomsten van de CIRCO Track waarin bedrijven uit de solar-business op zoek gingen naar circulaire businessmodellen? En waarom heeft de Provincie Zuid-Holland het voortouw genomen in deze ontwikkelingen? Aan welke circulaire innovaties wordt er gewerkt in de sector? En waar wil jij mee aan de slag?

Meer informatie & aanmelden

Discussieer mee